Over Brazilië

Over Brazilië

Over Brazilië B razilië is een land in Zuid-Amerika en is 8,5 miljoen vierkante kilometer groot en daarmee het grootste land in Zuid-Amerika. Brazilië is het vier na grootste land ter wereld, alleen Rusland, Canada, de Verenigde Staten en China zijn groter. Officieel heet Brazilië de ‘Federale Republiek Brazilië’ maar de meeste mensen gebruiken de afgekorte versie. De grootste rivier van de wereld ‘de Amazone’ loopt voor een groot deel door dit land. Door de omvang van dit grootte land is er veel variatie aan gebieden te vinden. Er zijn bossen, vlaktes maar ook bebouwde stukken grond te vinden. In Brazilië wonen zo’n 200 miljoen mensen, dit betekend dat de helft van de Zuid-Amerikanen Braziliaans is. De meeste mensen in dit land wonen in dichtbevolkte steden aan de kust. De grootste steden zijn: Sao Paulo, Rio de Janeiro, Salvador, Brasilia en Forteleza. Ruim een achtste van de bevolking woont in deze vijf steden. De hoofdstad van Brazilië is niet Sao Paulo of Rio de Janeiro wat veel mensen denken, maar dat is Brasilia een minder bekende maar toch grote stad.

Geschiedenis van Brazilie

Brazilië werd in april 1500 opgeëist voor Portugal door de Portugese edelman Pedro Alvares Cabral die bij Porto Seguro aan land ging. Deze gebeurtenis geldt als de officiële ontdekking van Brazilië voor de Europeanen. Op 25 januari 1554 is de stad Sao Paulo gesticht door Jose Anchieta, destijds bestond de stad alleen uit enkele huizen, een school en een kerk. De stad Rio de Janeiro is gesticht op 1 maart 1565 door de Portugees Estacio de Sa. De bedoeling van deze stad was om andere Europeanen, met name de Fransen uit dit gebied te verdrijven. In de 17e eeuw had de Nederlandse Republiek belangrijke aan de kust gelegen delen van Brazilië in handen. De Republiek heeft in 1661 definitief zijn Braziliaanse bezittingen afgestaan in ruil voor 63 ton goud.

Natuur in Brazilie

Sinds 1937 kent Brazilië een systeem van nationale parken, het eerste park was nationaal park Itatiaia. In 1939 werden er nog 2 nationale parken gecreëerd. Sinds die tijd is het aantal gestegen tot 67 parken in 2010. De grootte van de parken varieert enorm, met als voorbeeld het nationaal park Tijuca dat 3.300 ha groot is en het nationaal park Montanhas do dat 3.800.000 ha groot is. 19 van de 67 parken in Brazilië zijn beschermd en hebben een totaaloppervlak van ongeveer 5% van het oorspronkelijke Amazoneregenwoud. In 2010 waren er 30 parken toegankelijk voor publiek. Het nationaal park Tijuca was dit jaar het meest bezochte park en telde 1.7 miljoen bezoekers. Het nationaal park Iguacu werd ook veel bezocht dit jaar, het park telde 1 miljoen bezoekers.

Verkeer en vervoer in Brazilie

In Brazilië heb je een uitgebreid wegennet, een beperkt systeem van riviertransport, spoorwegen en luchtvaart. Het land telt ongeveer 2500 vliegvelden en beschikt over het op een na grootste aantal luchthavens ter wereld, net na de Verenigde Staten. De luchthavens in Sao Paulo, Congonhas en Guarulhos zijn de grootste en drukste van het land. Er ligt in Brazilië ongeveer 1.355.000 kilometer aan snelwegen en daarom zijn wegen in dit land de voornaamste transportmogelijkheden voor passagiers en goederen.

Terug naar boven