• laptopmockup_sliderdy
  Alles over de Braziliaanse vlag
  Unieke geschiedenis & betekenis
  Groot land met verschillende culturen
 • slidebg2
  Een eigen vlag
  Mooi en van uitstekende kwaliteit
 • slidebg3
  Vakantie in Brazilië
  Ontdek het prachtige en grote landHet verhaal achter de Braziliaanse vlag

Geschiedenis van de vlag

B razilië heeft een aantal soorten vlaggen gehad. Zo was de Braziliaans vlag van 1645- 1815 goud met blauw er boven en een rood kruis. In die tijd was tot 1815 was Brazilië een kolonie van Portugal. Je kunt overigens zien dat het een kolonie van Portugal is geweest, aangezien de vlag van vroeger wat weg heeft van de vlag van Portugal. Van 1816 – 1822 had Brazilië een nieuwe vlag met daarin alleen goud en blauw. Vervolgens kreeg Brazilië in 1822 een nieuwe vlag. Dit was een vlag met de kleuren groen en geel. In het gele gedeelte stond het wapen van het Braziliaanse keizerrijk. In 1889 van 15 tot en met 19 november was er ook een nieuwe tijdelijke Braziliaanse vlag. Deze Braziliaanse vlag lijkt overigens op de vlag van de Verenigde Staten. Vervolgens kwam er weer een nieuwe vlag van Brazilië die tegenwoordig nog steeds gebruikt wordt. Er moet wel bij gezegd worden dat de vlag van Brazilië eens in de zoveel tijd een kleine verandering ondergaat. Er zijn bijvoorbeeld meer sterren bijgekomen. Deze sterren hebben een symbolische betekenis. Op de Braziliaanse vlag zijn er momenteel 9 sterrenbeelden en staan er 27 sterren op de vlag. Toen de vlag opnieuw werd veranderd stonden er 21 sterren op de vlag.

Het ontstaan van de vlag
De vlag die Brazilië op dit moment tot zijn beschikking heeft is ongeveer 130 jaar oud. De vlag is geïntroduceerd op 19 november 1889. De maker van de vlag was van Raimundo Texeira Mendes. Dit deed hij samen met zijn collega’s Manuel Pereira Reis en Miguel Lemos. Sinds de Braziliaanse vlag is geïntroduceerd in 1889, heeft de vlag al wat enkele veranderingen ondergaan. Zo heeft de vlag in het midden een aantal sterren toegevoegd. Dit was tevens ook de laatste verandering. De laatste keer dat er een verandering was in de vlag gaan we al gauw 25 jaar terug. Op precies te zijn op 11 mei 1992.

Betekenis van de vlag
Op de vlag van Brazilië staat in het groen de tekst Ordem E Progresso. De tekst betekent Orde en Vooruitgang. De vlag van Brazilië heet ook wel de Auriverde, dit betekent van goud en groen, momenteel de kleuren van de vlag. Ordem E Progresso komt van Auguste Comte. Augustue Comte is op deze woorden gekomen met behulp van de volgende zin. Liefde als principe en orde als basis; met als doel om vooruitgang te boeken.

De kleuren
De kleuren van de Braziliaanse vlag zijn groen, geel blauw en wit. Elke van deze kleuren op de Braziliaanse vlag heeft een betekenis. Zo heeft de kleur groen een betekenis van de natuur. In Brazilië wordt hiermee het Amazoneregenwoud en de jungle bedoeld. De kleur geel staat voor het vermogen van de Braziliaanse bodem. In Brazilië bedoelen ze de goudvoorraad daarmee. Vervolgens heb je nog de blauwe en witte kleuren. Deze kleuren staan voor Maria. De witte kleuren zijn overigens niet heel zichtbaar, maar de witte kleuren zijn sterren die ze als laatste hebben geplaatst in de Braziliaanse vlag.

Terug naar boven