Hoofdstad Brazilië

Brasilia Rio de Janeiro was voor 1960 de hoofdstad van het land Brazilië, tegenwoordig is de hoofdstad Brasilia. De stad is in de jaren vijftig op initiatief van president Juscelino Kubitschek gekozen. Dit komt omdat het doel de economische ontwikkeling was van Brazilië die toen der tijd achterliep. In de wet is Brasilia geen deelstaat en ook geen stad. Brasilia behoort namelijk toe aan de Unie. Volgens de grondwet van Brazilië is het verdelen van het district in gemeentes verboden. De basiswet is trouwens geen grondwet maar een organieke wet, omdat deelstaten betrekking hebben op de organisatie van de staat alleen. Brasilia heeft geen burgemeester maar een gouverneur dat wordt gekozen. Brasilia is geen stad en ook geen deelstaat daarom word het ook wel 'het federale district' genoemd. De stad is gebaseerd op een plan dat de vorm heeft van een vliegtuig. Dit plan was afkomstig van stedenbouwkundige Lucio Costa.

Belangrijke plekken

Aan een boulevard genaamd de Eixo Monumental liggen de regeringsgebouwen. Deze plek heeft de vorm van een vliegtuig of vogel. Van boven zie je 2 vleugels genaamd de Asa Norte en Asa Sul. Hier zitten woonblokken aan vast dat noem je de superquadra's. De stedenbouwkundige Le Corbusier en de architect Oscar Niemeyer hebben een grote invloed gehad bij het bedenken van de nieuwe stad. De kathedraal van Brasilia en Brasilia nationaal congres is afkomstig van de architect Oscar Niemeyer.

hoodstad brazilie

Bevolking

Brasilia alleen al heeft ongeveer 2 miljoen inwoners. Brasilia word niet meer gezien dan gewoon een werkstad. De stad is economisch verdeeld. Er is namelijk wijk met sportclubs of clubs, er is een cultuur wijk en ambassadewijk. Zo zijn er nog veel meer verschillende wijken. Ook zijn er districten, er is een bankdistrict en een hoteldistrict.

Torre de Televisão

Dit is de plek om over Brasilia uit te kijken en het is ook nog eens gratis. De televisietoren staat in het hart van de nieuwe stad en is 70 meter hoog. Helemaal op de top van de toren vind je een platform waar je op kan lopen.

Fonte Da torre de TV

Deze fontein is ongelooflijk om te zien 's nachts wanneer je de lichten ziet door het klotsende water heen. Zeker een aanrader, vooral tijdens een wandeling in de avond.

Igrejinha N.S De Fatima Church

De Fatima church is een kleine kerk met veel geschiedenis, zeker het waard om een bezoek te nemen. Het is een symbool van de stad en de kerk heeft een onberispelijke design.

Pontao south lake

Deze boulevard is erg mooi overdag en 's avonds en heeft uitzicht op het water. Wanneer de zon schijnt, is het een heerlijke plek om te lunchen.

Memorial JK

Memorial JK is een museum dat het leven van de oude president Kubiyschek weergeeft. Het beeld van de president ligt in het midden van de stad.